Calvin Klein

Calvin Klein

| Ce putea să i se întâmple unui copil născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1942), într-un cartier sărăcăcios din Bronx – New York, fiu al unui cuplu de imigranţi maghiari de origine evrei?
A devenit Calvin Klein.

A creat una dintre cele mai mari case de modă din lume şi este un nume cunoscut şi recunoscut pe întreg globul. Dar a pornit de la baza piramidei, având în spate o ambiţie puternică şi un talent de necontestat. A studiat la High School of Industrial Art şi a absolvit Fashion Institute of Technology la New York, în 1962. A lucrat iniţial ca designer pentru diverse magazine din New York, dar s-a decis să îşi ia viaţa în mâini şi şi-a deschis propria companie. A beneficiat de protecţia Baronului de Gunzburg, pe care l-a considerat mentor. Prima sa prezentare de modă a fost un success şi i-a deschis calea spre fondarea imperiului Klein din prezent.

Primul pas a fost un magazin de costume şi paltoane, deschis împreună cu prietenul său Barry Schwartz, cu o investiţie de 10.000 de dolari. În 1969, apărea pe coperta revistei Vogue, iar în 1973 a primit primul său premiu, Coty. Imperiul său se dezvolta rapid: în 1978 veniturile sale erau estimate la peste 100 de milioane de dolari. Portofoliul cuprindea haine, eşarfe, pantofi, curele, blănuri, ochelari, cosmetice, parfumuri, bijuterii, orice. Din 1980, a început să creeze şi lenjerie intimă, ceea ce i-a adus peste 70 de milioane de dolari pe an. Toate produsele reunite sub brandul Calvin Klein au ajuns, peste tot în lume, sinonime cu calitatea şi eleganţa.

”Stăpânul suprem al minimalismului”, cum a fost numit, Klein a ales să se opună curentului hippie care traversa America în perioada lansării sale pe piaţă şi să creeze haine cu linii simple, fără zorzoane sau alte fabricaţii care să atragă atenţia. A preferat să urmeze linia corpului, folosind cele mai luxuriante materiale, într-un mod cât mai simplu cu putinţă. A fost primul designer vestimentar care a luat trei ani la rând premiul Coty pentru colecţiile sale feminine. Lansarea liniei de jeans Calvin Klein (chiar prin reclame considerate de multe ori prea agresive ori prea erotice) a completat imperiul său şi i-a mai adăugat (dacă mai era nevoie) o cărămidă solidă la reputaţia sa de mare creator de modă, inovator şi garant al calităţii. În 2001, designerul a primit premiul FIFI pentru întreaga sa activitate.

Viaţa personală a designerului nu a fost tocmai liniştită. S-a căsătorit în 1964, dar a divorţat zece ani mai târziu (din această primă căsătorie are o fiică, Marci). În 1986 s-a recăsătorit, dar a divorţat în 2006. Între timp, compania sa a intrat în serioase probleme financiare (în 1987), astfel că Calvin Klein Industries a fost vândută, în 2002, către Phillips Van Heusen Corporation, după ce ajunsese faţă în faţă cu falimentul în 1992. Lucrurile s-au redresta, iar, în continuare, magazinele Calvin Klein produc anual milioane de dolari.

Printre celebrităţile care aleg să poarte hainele create de designerul american se numără Julia Roberts, Gwyneth Paltrow sau Helen Hunt, iar influenţa sa creatoare a ajutat şi alţi designeri, precum Miuccia Prada şi Donna Karan. Cele două litere CK, provenind de la numele său, au devenit una dintre cele mai celebre monograme din lume. Brandul CK formează, în prezent, alţi şi alţi designeri, care duc mai departe visul ambiţios al unui băiat de imigranţi din Bronx.

www.calvinkleininc.com